בעיות וכאבי ברך

לרגל נסיעה להשתלמות בניתוחי ברך מתקדמים באוסטרליה, המרפאה תהיה סגורה עד לתחילת 2025 >

 

כאב או בעיה של הגבלה בתנועות הברך היא תלונה נפוצה המביאה מטופלים לבדיקה אורטופדית. קיימות סיבות רבות לכאבי ברכיים ביניהן מחלות שמקורן בברך עצמה וכן מחלות הגורמות להקרנת כאב לברך אך מקורן במקום אחר.

המחלות העיקריות הגורמות להקרנת כאב לברך כוללות בעיות בעמוד השדרה ובעיות במפרק הירך. במקרים אלה הכאב אמנם מורגש על ידי המטופל באופן ברור בברך אך בבדיקה גופנית אורטופד ברך מיומן ידע לזהות את מקור הכאב האמיתי.

על מנת להגיע לאבחנה נכונה ומדויקת חשוב לאפיין את הכאב, מיקומו המדויק, מישכו ואופיו וכן לזהות גורמים או ארועים שהיו עשויים להביא להתפרצות הכאב. תסמינים נוספים דוגמת נפיחות, קליקים או תחושת אי יציבות גם הם בעלי חשיבות אבחנתית.

בדיקה גופנית לכאבי ברכיים כוללת בדיקה של עמוד השדרה, מפרק הירך ושתי הברכיים – יש להגיע לרופא עם מכנסים קצרים. בדיקות נוספות המסייעות בהגעה לאבחנה הינן צילום רנטגן למחלות עצם ושחיקה (ארתריטיס) ובדיקת תהודה מגנטית (MRI) במקרים של חשד לפגיעה ברצועה, סחוס או מניסקוס.

לאחר שנקבעה אבחנה, עומדות בפני המטופל מספר אפשרויות לטיפול, בהתאם לסוג הבעיה והנתונים האישיים של המטופל. ייעוץ נכון על ידי מומחה יסייע בהחלטה על הטיפול הנכון והמתאים וימנע נכות, סבל או טיפולים מיותרים וסיבוכים.

ד"ר אופיר צ'צ'יק מומחה בטיפול בבעיות בברך וכאבי ברכיים שכיחים שונים.
להלן פירוט על מספר מחלות ובעיות ברך שכיחות:

לחצו על מנת לקרוא בהרחבה על…

>> כאבים בקדמת הברך – Anterior knee pain

(תלונה שכיחה, לרוב במהלך עליה וירידת מדרגות, ישיבה ממושכת ופעילות גופנית. מרבית המקרים משתפרים לאחר חיזוק השרירים ושימוש במגן ברך להפחתת העומס)

>> קרע מניסקוס – Meniscus tear

(מתרחש בקרב אנשים צעירים בעקבות חבלה סיבובית לברך ובקרב מבוגרים יכול להיווצר גם בעת פעילות שגרתית דוגמת הליכה או ריצה)

>> קרע רצועה צולבת קדמית – ACL tear

(לרוב בעת חבלה סיבובית לברך – מתאפיין בנפיחות גדולה, כאבים וקושי בדריכה. במידה ומתפתחת אי יציבות כרונית לאחר השיקום מומלץ לבצע ניתוח לשחזור הרצועה)

>> שחיקת סחוסים בברך – Knee osteoarthritis

(מחלה הגורמת לכאבים כרוניים, הגבלה בתנועות והגבלה בתפקוד – המחלה מתקדמת בהדרגה ובאטיות במהלך שנים עד להרס מלא של המפרק וצורך בניתוח להחלפת מפרק)